Cartea „Sfârșitul șoaptelor, Decembrie 1989”, semnată de Ruta Sepetys, este una dintre cele mai bine scrise și bine documentate ficțiuni istorice destinate adolescenților pe care am citit-o și doresc să vi-o recomand cu mult drag.

Perspectiva narativă a operei este una subiectivă, ce se învârte în jurul lui Cristian Florescu, un adolescent de 17 ani, elev în perioada comunistă, membru al unei familii cât se poate de normale. Are o soră mai mare lucrătoare în fabrică, un tată muncitor, un bunic bolnav de leucemie care avea multe opinii împotriva regimului și o mamă angajată ca menajeră la o familie de americani ce lucrează la Ambasadă.

Într-o zi, după ore, Cristian este chemat în biroul directorului, unde îl așteaptă un agent al Securității. Agentul aflase că băiatul, așteptându-și mama la casa americanilor, în timp ce aceasta muncea, s-a întâlnit cu fiul americanilor, un tânăr de aceeași vârstă. Cristian  a comunicat cu el foarte bine în limba engleză și i-a oferit un timbru românesc. În schimbul timbrului, a primit un dolar american, ce i-a fost strecurat printre lucruri, valută nedeclarată care era ilegală și pe care nu i l-a arătat decât prietenului său cel mai bun. Pentru Securitate, gestul lui Cristian se dovedește a fi scuza perfectă pentru a-l constrânge pe băiat să lucreze pentru „sistem”. Astfel, Cristian devine informator al Securității, trebuind să furnizeze informații despre viața personală și despre posesiunile familiei de americani pentru care mama sa lucrează, în schimbul unor medicamente pentru bunicul său bolnav.

Tânărul crede că este mai inteligent decât Securitatea, deși este foarte bine monitorizat de diverși informatori. În timp, începe să dezvolte o ură tot mai mare pentru regim, scriindu-și gândurile într-un jurnal ce îi va influența destinul. În peisaj apare și Liliana, o tânără tăcută, de care băiatul se îndrăgostește. Angajamentul său, care îl presează enorm, îi ocupă o mare parte din gânduri, stricându-i relația cu fata.

Sunt prezentate și gândurile bunicului lui Cristian, un filozof înnăscut și o persoană controversată, singurul susținător al băiatului în pasiunea sa – aceea de a scrie. Bătrânul vorbește mult împotriva regimului, face glume pe ascuns și spune lucruri pe care nici măcar restul familiei nu le aprobă. Toate acestea schimbă major soarta familiei.

Apar multe întorsături de situație, povestea întinzându-se pe  parcursul a câtorva luni ale anului 1989, până la revoluție și puțin după încetarea acesteia.

„Sfârșitul șoaptelor, Decembrie 1989” este una dintre cele mai captivante opere citite în ultimul timp. Acțiunea este bazată pe fapte reale, iar autoarea s-a documentat foarte bine în scrierea acesteia. M-am putut transpune foarte ușor în poveste, dând pagină după pagină și simțind zeci de emoții deodată, în vreme ce în fața ochilor mi se creiona viața anilor ‘80, văzută din perspectiva unui adolescent cu o soartă tristă, care nu se mai putea încrede nici măcar în propria sa familie. Nu am putut să las din mână volumul câteva ore bune!

Dacă și voi aveți peste 14 ani, sunteți pasionați de istorie sau pur și simplu sunteți curioși să aflați informații despre modul în care regimul comunist a afectat viețile a milioane de oameni din țara noastră, vă recomand cu mare drag să lecturați această carte! Sigur nu veți regreta!

Puteți achiziționa aceasta carte de pe Carturesti: http//carturesti.ro/carte/sfarsitul-soaptelor-1522631239h